Trump: Neću trošiti vrijeme

Trump: Neću trošiti vrijeme

News Vijesti

Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako neće učestvovati u narednoj debati s predsjedničkim protukandidatom Josephom Bidenom. Kako je ranije najavljeno, debata zakazana za 15. oktobar preinačena je u virtuelni susret političkih protivnika zbog predostrožnosti vezane za pandemiju koronavirusa.

Ipak, Trump se brzo očitovao rekavši kako neće učestvovati u takvom događaju. “Neću trošiti vrijeme na virtuelnu debatu”, rekao je Trump u razgovoru za medije. S druge strane, Biden je pozitivno reagovao na prijedlog organizatora debate.

Prva debata prošla je neslavno zbog Trumpovog kontinuiranog upadanja u riječi bivšem Obaminom zamjeniku, a mogle su se čuti i uvrede.

Istovremeno, Trump je najavio na Twitteru da bi se američke trupe do Božića mogle povući iz Afganistana. mediji su problematizovali najavu američkog predsjednika, napominjući kako su američki zvaničnici upozoravali da bi povlačenje američkih trupa otežalo ionako osjetljive pregovore s talibanima.

U dogovoru koji je Trumpova administracija potpisala s talibanima u februaru, sve američke trupe napustit će Afganistan do maja 2021. ako se ispune uvjeti. Uvjeti uključuju da neće biti napada na američke snage. “Trebalo bi da preostali hrabri muškarci i žene koji se nalaze u Afganistanu budu kući do Božića”, objavio je Trump jučer kasno na Twitteru. Ubrzo je uslijedila reakcija talibana. Pozdravili su najavu američkog predsjednika.

Fox News je je objavio kako se čini da je predsjednik preduhitrio svoje pregovarače i svoj tim za nacionalnu sigurnost. Trumpov tvit uslijedio je nekoliko sati nakon što je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien rekao da će Sjedinjene Američke Države smanjiti ograničiti broj svojih vojnika na 2.500 do početka sljedeće godine. Američki zvaničnici izjavili su za Fox News da će iznenadna izjava, koja je izgledala tempirana kako bi pomogla Trumpu na predsjedničkim izborima, otežati rad njegovih pregovarača i afganistanske vlade.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *