Trump primio koktel

Trump primio koktel antitijela

News Vijesti

Jedan od lijekova koje je američki predsjednik Donald Trump uzeo tokom liječenja od koronavirusa, razvijen je pomoću ljudskih ćelija dobijenih iz abortiranog fetusa. Lijek je koktel monoklonskih antitijela koje je razvio Regeneron. Trump je primio infuziju od osam grama, a sam lijek nije odobren.

Matične ćelije korištene za razvoj lijeka poznate su kao HEK-293T ćelije, a izvorno su ekstrahirane iz bubrega embrija nakon abortusa koji je u Nizozemskoj izveden u 70-im godinama prošlog vijeka. Trump dosljedno nastoji ograničiti pristup abortusu, a jedan od njegovih najnovijih pokušaja je i nominacija konzervativne katoličke sutkinje Amy Coney Barret u Vrhovni sud.

Trumpova republikanska stranka se izričito protivi istraživanju embrionalnih matičnih ćelija te poziva na zabranu federalnog finansiranja navedenih. Trump je već ograničio takva istraživanjaa 2019., kada je njegova administracija pauzirala finansiranje naučnika koji rade na studijama tof tipa, piše The Guardian.

“Zaustavili smo federalno finansiranje istraživanja fetalnog tkiva. Zauzimamo stav pred lobistima pobačaja kao nikada do sada”, rekao je Trump početkom ove godine. Glasnogovornica Regenerona Alexandra Bowie, rekla je da kompanija ne smatra sporne HEK-293T ćelije tkivom.

“Ćelije se slobodno dijele u laboratoriji te ove koje su nam danas dostupne ne smatramo fetalnim tkivom i inače ga nismo koristili”, kazao je Bowie. Razvoj koktela s 450 miliona dolara podržala je Barda, institucija u sklopu tamošnjeg ministarstva zdravstva zadužena za istraživanja i razvoj biomedicine. Nije dostupan javnosti i do danas je testiran tek na 275 ljudi.

Podsjetimo, Trumpova administracija sistemno je radila na ograničavanju pristupa abortusu u SAD-u. “Žudim za danom kada Roe v. Wade bude dio historije”, referirao se potpredsjednik SAD-a Mike Pence na odluku Vrhovnog suda iz 1973. koja ženama omogućava legalan abortus.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *