U NATO i zemlje Bliskog istoka

Vijesti

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da podržava širenje NATO-a i na zemlje Bliskog istoka, u trenutku kada, kako podsjeća Reuters, SAD traže načine da smanje prisustvo svojih trupa raspoređenih širom svijeta. “Mislim da bi NATO trebalo da se proširi i da, apsolutno, uključi Bliski istok”, rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Tramp je juče predložio veće prisustvo NATO-a na Bliskom istoku, poslije napada iz Irana na američke vojnike u Iraku, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija, koji je imao ključnu ulogu u borbi protiv ekstremističke Islamske države u regionu. Tramp je rekao da Islamska država predstavlja međunarodni problem s kojim treba da se suoče i druge zemlje, pored SAD.

On je rekao da su SAD zaustavile Islamsku državu i učinile veliku uslugu Evropi i da bi NATO trebalo da se više angažuje. Reuters prenosi da se Tramp našalio da bi Alijansa trebalo da se zove NATO-ME, odnosno NATO plus Srednji (Bliski) istok (Middle East), i dodao da je to ime juče predložio generalnom sekretaru saveza Jensu Stoltenbergu.

Bijela kuća je saopštila da je Tramp u razgovoru sa Stoltenbergom “naglasio značaj povećanja uloge NATO-a u sprečavanju sukoba i očuvanju mira na Bliskom istoku”. Američka ambasadorka Kej Bejli Hačison izjavila je danas da je borba protiv Islamske države važna i za SAD i za saveznike u NATO-u.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *