Vakcine

Vakcine da budu dostupne svima

News Vijesti

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je danas da treba osigurati da vakcine za virus korona budu dostupne “svima i svugdje”.

U obraćanju njemačkom parlamentu, Guteres je pohvalio istraživače iz njemačke kompanije “Biontek” koji su se udružili sa američkom farmaceutskom firmom “Fajzer” kako bi se na tržištu pojavila prva odobrena vakcina protiv virusa korona.

Prema njegovim riječima, svaki Nijemac trebao bi biti ponosan na njihova dostignuća. “Naš izazov je sada da se osigura da vakcine budu tretirane kao javno dobro, prustupačne i dostupne svima, svugdje. Narodna vakcina”, naglasio je Guteres.

Generalni sekretar UN pohvalio je njemačkog kancelara Angelu Merkel, ističući da je njeno “razumno, mirno, samilosno i mudro rukovođenje” pomoglo da se Njemačka suoči sa pandemijom.

A potpredsjednik SAD Majk Pens primio je danas vakcinu protiv virusa korona na direktnom televizijskom prenosu iz Bijele kuće. “Ništa nisam osjetio”, rekao je Pens ubrzo nakon što je primio vakcinu. “Dobro urađeno”, dodao je potpredsjednik, prenosi New York Times.

Njegova supruga Karen Pens i Džerom Adams, generalni hirurg, takođe su primili vakcinu. Entoni Fauči, nacionalni stručnjak za zarazne bolesti, Robert Redfild, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i Sima Verma, administrator Centra za medicinsku njegu i usluge, takođe su prisustvovali.

Događaj je održan u izvršnoj poslovnoj zgradi Ajzenhauera, gdje su ljekari iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Volter Rid dali vakcinu.

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden trebalo bi da dobije vakcinu javno sljedeće nedelje. Aktuelni predsjednik Donald Tramp nije promovisao Pensov događaj, a oko minut prije početka prenosa tvitovao je “Ruska podvala postaje još veća laž!”, navodi Rojters.

Podijeli

5 thoughts on “Vakcine da budu dostupne svima

Komentariši