Vakcine protiv novog soja

Vakcine protiv novog soja virusa

News Vijesti

Farmaceutske kompanije Pfizer i Moderna testiraju svoje već razvijene vakcine protiv korone kako bi utvrdile jesu li efikasne protiv novog brzoširećeg soja koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

“Na osnovu dosadašnjih podataka očekujemo da će imunitet biti zagarantovan vakcinom Moderne, čak i kod soja nedavno otkrivenog u Velikoj Britaniji. U narednim sedmicama provest ćemo dodatne testove kako bismo potvrdili ova očekivanja”, naveli su iz kompanije Moderna.

Pfizer je naveo da trenutno rade na generisanju podataka o tome koliko dobro uzorci krvi ljudi koji su već primili vakcinu ove kompanije mogu biti u stanju da neutrališu novi soj iz Velike Britanije.

Koronavirus je mutirao i ranije, a obje kompanije kažu da su otkrile da su njihove vakcine djelovale i protiv drugih varijacija virusa.

U svijetu sve više raste zabrinutost zbog pojave novog soja u Velikoj Britaniji, pogotovo zbog toga što su prvobitne pretpostavke da je on do 70% prenosiviji od izvorne varijante. Stručnjaci nisu sigurni u važnost ove mutacije, ali mnoge zemlje su već uvele ograničenja za putnike iz Velike Britanije, piše CNN.

Sjedinjene Američke Države to nisu učinile, ali Bijela kuća razmatra da od putnika iz Velike Britanije traži na uvid negativan test na koronavirus prije ulaska u državu.

Podijeli

3 thoughts on “Vakcine protiv novog soja virusa

Komentariši