Vlada eksperata

Vlada eksperata jedino rješenje

News Vijesti

O posljednjim dešavanjima u Kantonu Sarajevo, odnosno zahtjevu za smjenu Vlade koji su “četvorka” i Aljoša Čampara predali u petak, oglasio se i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić. Kazao je da razumije potez svog dojučerašnjeg stranačkog kolege i da je vlada eksperata jedino rješenje.

“U decembru prošle godine, kada je izglasano nepovjerenje Vladi takozvane šestorke, smatrao sam to olakšanjem i ispravljanjem neprirodnog stanja u kojem stranke koje su izgubile na izborima formiraju Vladu. Znao sam da će i nova vlada sa tijesnom većinom teško funkcionisati sa 18 ruku, kao i da su realne šanse da ona završi kao i prethodna.

Nisam očekivao da će Vlada koja je formirana nakon vlade ‘šestorke’, a koju su formirale SDA, SBB i DF, u nekim veoma važnim oblastima djelovanja biti i gora od prethodne. Tu prije svega mislim na Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, čiji je ministar Faruk Kapidžić pokušao izvršiti otimanje nadležnosti od općina, zaustaviti buduću izgradnju ‘Kongresnog centra Sarajeva’. Sve sa ciljem uspostave potpune kontrole nad građenjem u Sarajevu u korist svojih nalogodavaca, čime bi sarajevske općine veoma brzo osiromašile i pridružile se većini općina u Federaciji BiH, koje su dovedene na prosjački štap kroz slične udare na njihove osnovne resurse, koje su izvršili kantoni i Federacija BiH”, napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

Istakao je da je zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo nastavio da se urušava i sa novom vladom i ministrom koji je na kraju “pobjegao sa te pozicije”. Navodi da smo pandemiju koronavirusa dočekali urušenog zdravstvenog sistema i da smo to skupo platili.

Na kraju se osvrnuo na potez mog dojučerašnjeg stranačkog kolege Aljoše Čampare, koji je prvi potpisao zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

“Ja ga u potpunosti razumijem kada umjesto ove, želi kompetentnu i odgovornu vladu eksperata, koja će imati širu podršku od minimalnih 18 ruku u Skupštini. Lično mislim da je jedini način da se prekine agonija u kojoj se Kanton Sarajevo nalazi, formiranje vlade eksperata, koja bi uz podršku svih stranaka u Skupštini ovaj propali mandat privela kraju sa što manje štete po građane i naredne dvije godine radila na rješavanju nagomilanih problema u svim oblastima, umjesto na smjenjivanju i postavljanju novih upravnih i nadzornih odbora, direktora javnih i komunalnih preduzeća, zavoda i ustanova u oblasti socijalne politike, zdravstva, kulture i svega ostalog, zato što će taman kada ih postave, Vlada ponovo ‘pasti’ i doći neka druga, da i ona smjenjuje i postavlja svoje, i tako u nedogled”, zaključio je Efendić.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *