Vučić: Hvala Rusiji

Vučić: Hvala Rusiji, na ivici sam suza

News Vijesti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu i portparolu Kremlja Dmitriju Peskovu na podršci i razumijevanju da se Srbija za svoje interese bori i u Washingtonu. Vučić je rekao da je zadovoljan odnosima Srbije i Rusiji koji su, kako je ocijenio, dobri i normalni.

“Hvala Putinu, Lavrovu, ali i Peskovu zbog današnje izjave u kojoj nije govorio samo o bratskim odnosima, nego je govorio i o potpunom povjerenju i podršci koje Rusija pruža srpskom rukovodstvu”, rekao je Vučić Komentarišući spekulacije i napade iz Hrvatske, Vučić je zapitao zbog čega ga sada optužuju da je u sukobu sa Rusima.

“Ponosan sam na reakciju Srbije koja je pokazala da štiti interese svoje zemlje i nikog drugog, jer radimo samo u interesu svojih građana. Nekada sam na ivici suza kada vidim koliko se Hrvati sekiraju za Srbiju. Posebno kada vidim koliko se sekiraju za našu sudbinu, a biću još više kada ih sljedeće godine pređemo u bruto domaćem prihodu”, rekao je Vučić.

S druge strane, glasnogovornik Evropske komisije Petar Stano komentirao obavezu čelnika Srbije i Kosova iz Washingtona da otvore ambasade u Jerusalemu. Pitanje jesu li čelnici Srbije i Kosova znali šta potpisuju u Washingtonu, gdje su se obavezali da će otvoriti ambasade u Jerusalemu, treba postaviti njima, Evropska unija o tome nije bila obaviještena, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano.

“Pitali ste jesu li oni znali što potpisuju. Mislim da je to vrlo dobro pitanje za njih”, rekao je on odgovarajući na pitanje novinara u Briselu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potpisao je prošle sedmice u Washingtonu dokument kojim se obavezuje da će Srbija premjestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Istovremeno je premijer Kosova Avdullah Hoti potpisao je sličan dokument, u kojem je preuzeo obavezu da će Kosovo svoju ambasadu u Izraelu otvoriti u Jerusalemu kad se uspostave diplomatski odnosi između Kosova i Izraela. Stano je dodao kako je EU imao informacije o ekonomskim aspektima sastanka u SAD-u između Srbije i Kosova, ali da Unija nije znala za ovaj dio koji se odnosi na priznanje Izraela i premještanja ambasada.

Podsjetio je da je EU neutralan po pitanju Jerusalema, da se zauzima za rješenje dviju država, Izraela i Palestine, koje mogu mirno koegzistirati, i za Jeruselam kao glavni grad obiju država. Nijedna članica EU-a nema svoju ambasadu u Jerusalemu.

Vučić i Hoti u ponedjeljak su doputovali u Brisel, gdje su se sastali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa pod okriljem EU-a. Prije susreta objavili su zajedničku izjavu, u kojoj kažu da pridaju “najviši prioritet evropskim integracijama i nastavku dijaloga pod okriljem EU-a, što je ključni element njihovog puta prema EU”.

Dva lidera također su obećala da će pojačati svoje napore kako bi osigurali usklađenost s EU-om u skladu sa svojim obavezama. U njihovoj zajedničkoj izjavi, koju je objavila evropska diplomatska služba, kaže se da nedavno dogovoreni dokumenti u Washingtonu, zaključeni na temelju ranije preuzetih obaveza u okviru dijaloga pod okriljem EU-a, “mogu predstavljati koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujećeg sporazuma o normalizaciji odnosa” Kosova i Srbije.

Podijeli

Review Overview

Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *