Vakcinacijski nacionalizam

WHO: “Vakcinacijski nacionalizam”

News Vijesti

“Koronavirus ne može biti pobijeđen vakcinacijskim nacionalizmom”, upozorili su iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Naglasili su da samo jedna vrsta vakcine možda neće biti dovoljna za zaštitu. U ovoj organizaciji Ujedinjenih nacija (UN) smatraju da bi u interesu bogatijih država trebalo biti da omoguće dostupnost vakcine širom svijeta, prenosi Al Jazeera English.

“Vakcinacijski nacionalizam nije dobar i neće nam pomoći. Da bi se svijet brže oporavio potrebno je da se oporavljamo svi zajedno jer je svijet globaliziran. Ekonomije su isprepletene. Ne može samo nekoliko država biti raj i biti oporavljeno”, ukazao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus obraćajući se učesnicima Sigurnosnog foruma Aspen (Aspen Security Forum) koji se održava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjetio je da je cijeli svijet pogođen pandemijom koronavirusa, ali da štete od nje mogu biti manje. “Šteta od koronavirusa bi mogla biti znatno manja kada bi se zemlje koje imaju resurse obavezale na to da i tako bude. Uopće se ne solidarišu sa drugima. Rade samo za sebe, a kada se ostatak svijeta oporavi, one će opet imati korist”, dodao je.

Iz WHO-a su ukazali da će vjerovatno biti potrebno više vrsta vakcina protiv koronavirusa. Više od 20 potencijalnih vakcina je u različitim fazama razvoja, dok je njih šest u trećoj fazi testiranja.

“Ako je neko u trećoj fazi to ne znači da smo blizu. To znači da se ona tada primjenjuje samo na zdravim osobama u cilju da se utvrdi da li je efikasna”, mišljenja je Michael Ryan iz WHO-a. Međutim, ponovio je da nije sigurno da će bilo koja od tih vakcina biti efikasna odnosno da će vjerovatno biti potrebno više vrsta cjepiva za učinkovitu zaštitu od koronavirusa.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *