YU ratovi velika greška

Vijesti

Novi visoki predstavnik evropsku vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell iz Španije, koji je na ovoj funkciji zamijenio Federicu Mogherini, izjavio je, govoreći o Balkanu da je bila velika greška to Evropa nije spriječila jugoslovenske ratove.

“Uvijek sam kao Španac smatrao da je bila velika greška što nismo uspjeli spriječiti imploziju Jugoslavije i jugoslovenske ratove, koji su među povijesno najgorim događajima u Evropi s više od 150 hiljada ubijenih. Ipak, ne želimo premotavati historiju. U sadašnjoj bi situaciji zemlje bivše Jugoslavija trebale imati evropsku perspektivu.

Ne znam koliko će im za to trebati. I Španiji je nakon Francove smrti trebalo dugo da postane članica EU. No trebamo prilagoditi evropske metode i mehanizme i manje oklijevati kako bismo bili efektivniji u okvirima balkanskog problema, na čemu ću raditi sa svojim kolegama. Mijenjanje metode ne znači mijenjanje konačnog cilja koji, za mene, ostaje isti, ali razumijem razočaranje s obje strane”, rekao je Borell u intervjuu za Večernji list.

Rekao je da će, prvo što će napraviti kada Kosovo bude imalo vladu, posjetiti Kosovo, gdje, kako kaže, nikada nije bio. “Posjetit ću i Srbiju, u kojoj sam već nekoliko puta bio, kako bih razgovarao s obje strane o novom pristupu rješavanja problema na Balkanu, što je za nas jedan od prioriteta”, kazao je Borell, dodajući kako ne smatra problemom to što Španija nije priznala Kosovo.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *