Žena na čelu

Žena na čelu obavještajne službe

News Vijesti

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden izabrao je članove svog tima za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost. Oba izbora su historijska.

Avril Haines, bivša najviša službenica CIA-e i zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost, bit će direktorica Nacionalne obavještajne službe (NDI) i prva žena na tom moćnom položaju.

Agencije pišu da će Alejandro Mayorkas biti šef državne sigurnosti i prvi Latinoamerikanac na toj poziciji. Mayorkas će biti zadužen za obnovu odjela koji je administracija Donalda Trumpa koristila za provođenje svoje drakonske granične politike, koja je uključivala razdvajanje porodica na američko-meksičkoj granici. Mayorkas je advokat kubansko-američkog porijekla koji je bio zamjenik sekretara nacionalne sigurnosti u Obaminoj administraciji.

Bivši američki državni sekretar John Kerry bit će specijalni izaslanik za klimu. Ranije je potvrđeno da će državni sekretar biti Antony Blinken. Linda Thomas-Greenfield će obnašati funkciju ambasadorice u Ujedinjenim nacijama, a Jake Sullivan će biti savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Podijeli

Najčitanije

Ocjena
5

5 thoughts on “Žena na čelu obavještajne službe

Komentariši