Zvizdić čestitao Dan Oružanih snaga

Vijesti

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić čestitao je Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svim zaposlenicima u Ministarstvu odbrane BiH i svim pripadnicima OSBiH. Oružane snage BiH formirane su prije 14 godina. Radi se o možda najvećem uspjehu postdejtonske BiH s obzirom na simboličan, ali i njihov praktični značaj.

Vojska BiH formirana je od, do tada entitetskih vojski i to Armije RBiH i HVO-a iz FBiH i Vojske RS-a iz Republike Srpske. Dio su velike reforme odbrambenig sistema, usvajanja Zakona o odbrani koji je definirao i vojno opredjeljenja naše zemlje, a to je NATO. Vrhovni komandant Oružanim snagama je Predsjedništvo BiH. Naša vojska trenutno ima nešto manje od 10.000 profesionalnih vojnika, nemamo redovno služenje vojnog roka, a uslovi rada su nezavidni.

“U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH svim zaposlenicima u Ministarstvu odbrane BiH i pripadnicima Oružanih snaga BiH upućujem najiskrenije čestitke. Vi ste svojim radom i brojnim sudjelovanjima u mirovnim misijama pokazali da znate čuvati, štititi i prezentirati našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Često ste bili u prvim redovima kada je trebalo spašavati ljude i imovinu od prirodnih nepogoda i bezbroj puta ste dokazali da ste najkorisniji članovi našeg društva”, naveo je Zvizdić.

Navodi da je ponosan na rezultate koje su postigli i koje postižu. “Želim vam da i dalje unapređujete svoje profesionalne rezultate i standarde i da čuvate i jačate našu jedinu državu Bosnu i Hercegovinu23, piše u čestitki predsjedavajućeg Zvizdića. Analitičari će reći da imamo stručne kadrove, uvježbanu vojsku, koja je izrazito potplaćena te naročito zaostajemo u naoružanju i vojnoj opremi. Godišnje se za vojsku izdvaja oko 290 miliona KM, što je manje od jedan posto BDP-a. Oprema vojnika, hrana i drugi uvjeti su često ispod svakog prosjeka, što je posljednjih nekoliko godina veliki broj vojnika “otjeralo” iz Oružanih snaga.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *