Dokazuje li se ljubav svakodnevnim sitnim iznenadjenjima, poklonima, cvijecem i romanticnim vecerama? Ne.

Nista vise nije toliko snazan dokaz ozbiljnosti i posvecenosti kao zajednicki racun u banci. Tako je pokazala studija u kojoj je ucestvovalo 900 mladih muskaraca i zena koji zive s partnerima.Istrazivanje su proveli psiholozi sa univerziteta u Ajovi, koji su zakljucili da kljuc uspjesne veze lezi u tome da parovi zajednicki upravljaju novcem.

Istrazivaci su ispitanicima postavljali pitanja poput: “Koliko ima izgleda da vasa veza bude dugovjecna?” ili “Koliko ste posveceni u odnosu?” Rezultati su pokazali da zajednicki bankovni racun cuva odnos parova koji zive zajedno, ali nisu vjencani niti vjereni. Oni tada imaju jacu, stabilniju vezu i vise su posveceni jedno drugom.Studija je takodjer pokazala da su parovi koji zive zajedno, imaju zajednicki
racun i nemaju planova da se vjencaju, jednako sretni kao i oni koji zive zajedno i planiraju vjencanje. S druge strane, ako imaju razdvojene racune,  sve se mijenja.

“Kada parovi trose novac s iste kartice, ne samo da unapredjuju svoju imovinu zajednicki i donose zajednicke odluke vec stvaraju ekonomsku zajednicu s identitetom “mi”, navodi se u saopstenju psihologa.