Patike od kože i porcelana

Adidas: Patike od kože i porcelana

Zanimljivosti

Da se porcelan ne mora koristiti samo za posuđe dokaz je nova Adidasova kolekcija patika. Naime, poznati sportski brend Adidas i njemački proizvođač porcelana Meissen su nedavno radili zajedno na modelu ZX8000, ručno obojenim trkačkim patikama od kože i porcelana.

Njihov dizajn je inspirisan čuvenom Meissen Krater vaznom iz 1856. godine, koja je poznata po velikoj količini boja, šara i motiva. Porcelanske patike su dio Adidasove A-ZX serije koju čine nove verzije modela za trčanje ZX8000, na kojima su radili umjetnici, dizajneri i drugi kreativci.

Model nastao u saradnji s Meissenom je posebno kompleksan. On na sebi ima komade pravog porcelana koji su zašiveni za jezičak i zadnji dio patike. Svaki od ovih elemenata oslikavala su četverica umjetnika iz kompanije Meissen, Foto: My Modern MetSvaki od ovih elemenata oslikavala su četverica umjetnika iz kompanije Meissen, Foto: My Modern Met

Meissen x Adidas ZX8000 sadrži 15 elemenata s Meissen Krater vazne, uključujući i cvjetne dezene i motive sa zmajevima. Svaki od ovih elemenata oslikavala su četiri umjetnika iz kompanije Meissen, ali čak i ovakvim majstorima je trebalo šest mjeseci da završe taj posao, piše My Modern Met.

Ovaj skupocjeni model patika za trčanje, naravno, nije stvarno namijenjen trčanju. Ideja je da on bude kolekcionarski primjerak, zbog čega se trenutno nalazi na aukciji. Stručnjaci procjenjuju da bi Adidasove porcelanske patike mogle dostići cijenu od milion dolara.

Podijeli

2 thoughts on “Adidas: Patike od kože i porcelana

Komentariši