AI: Muziku pretvara u slike

Zanimljivosti

Sinestezija je rijetko stanje u okviru kojeg se čula pomiješaju, pa neki mogu da “čuju” boje, a drugi da “okuse riječi”. Ovaj neurološki fenomen sada može da se postigne i uz pomoć nekih savremenih pomagala, poput vještačke inteligencije koja rezultate jednog čula prevodi u drugo.

Radi se o projektu belgijskog eksperta Xandera Steenbruggea, koji se bavi mašinskim učenjem, i radi na neuralnoj mreži koja muziku prevodi u nevjerovatne vizuelne predstave. Projekat je ponio ime “Neural Synesthesia”, a funkcioniše uz pomoć sistema mašinskog učenja koji nove podatke generiše na osnovu onih koje je dobio u paketu za treniranje. Tako je stvoren potpuno novi pristup audio-vizuelnom iskustvu, u okviru kojeg čovjek ne kreira vizuelne predstave, već samo asistira dok vještačka inteligencija izvršava radnje.

Algoritmi vještačke inteligencije se prvo treniraju uz pomoć seta bazičnih fotografija, a onda se model obučava tako da može da kopira stil sa ponuđenih slika. Nakon treninga sistem dobija slobodu da menja i izvrće vizuelne predstave, a na osnovu parametara koje dobija od Steenbruggea. Tako za konačan rezultat nije zaslužan samo AI sistem, već se, kako ističe kreator, radi o saradnji između mašine i čovjeka. Rezultati govore sami za sebe.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *