Aukcija 5G frekvencija

Aukcija 5G frekvencija

Zanimljivosti

Uz učešće nekih “velikih igrača” u telekomunikacionom sektoru, danas je u Holandiji počela prva državna aukcija 5G frekvencija, a najniži očekivani prihod iznosi 900 miliona evra. Kako navodi Rojters, predmet aukcije su frekvencijski opsezi 700, 1.400 i 2.100 megaherca, a osim domaće telekomunikacione kompanije KPN, učestvuju i “Vodafon” i “Ti-mobajl”.

Prema pravilima, aukcija mora biti okončana do 1. avgusta, ali je moguće da se to dogodi i ranije, a nijedna od zainteresovanih kompanija neće moći da otkupi više od 40 odsto bilo kog frekvencijskog opsega.

Iako je “Vodafon” u aprilu saopštio da je počeo da pruža 5G telekomunikacione usluga, kada je riječ o uvođenju te tehnologije Holandija je u zaostatku u odnosu na neke druge evropske zemlje.

Rojters navodi da je aukcija frekvencijskog opsega 3,6 gigaherca – koji se u javnosti najčešće dovodi u vezu sa 5G tehnologijom – odložena je do početka 2022. godine zbog premještanja jednog satelitskog sistema koji bi mogao ometati funkcionisanje te tehnologije.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *