vase-fotografije-nisu-vase

Vase Fotografije Nisu Vase

Zanimljivosti

Koristite li društvene mreže, vjerovatno ste već naučili da postoji razlika između javnih i privatnih profila i objava. Iako su nas godinama iz Instagrama i Facebooka uvjeravali kako dobro odabrana podešavanja privatnosti garantuju da će naše fotografije, videa i objave vidjeti samo one oči kojima smo mi to i dopustili, to baš i nije tako. Grupa novinara s BuzzFeeda otkrila je kako je moguće vidjeti sadržaj, navodno, privatnih profila na Instagramu i Facebooku. I to veoma jednostavno, koristeći protokol koji je veoma dobro poznat informatičarima, a ne zahtijeva veliko informatičko znanje.

Dovoljno je da pratilac nekog privatnog profila poznaje osnove HTML-a i korištenja internetskih pretraživača. Nakon toga pristup “privatnim fotografijama i videima” u potpunosti je otvoren. Naime, pregledavanjem fotografija i videa na stranici lako je otkriti koja se javna URL adresa koristi. Potrebno je tek u internetskom pretraživaču uključiti opciju “Inspect element” i pogledati koja se URL adresa navodi, a tu je adresu moguće podijeliti sa svima koji ne prate privatni račun ili čak s onima koji nisu ni prijavljeni na Instagramu ili Facebooku.

Tako je moguće doći do privatnih fotografija i videa bilo kojeg korisnika i javno ih podijeliti, pa čak i preuzeti na računar. Osim toga, BuzzFeedovi novinari pokazali su kako je moguće doći i do objavljenih Priča/Story kojima je trajanje isteklo ili su bile obrisane. U prevodu, dovoljno je da jedna osoba kojoj je vlasnik privatnog profila dopustio pristup podijeli link i time otvara vrata do privatnog sadržaja svima onima koji nisu pratioci. Iako su iz Facebooka taj “propust”, ako ga tako možemo nazvati, uporedili sa stvaranjem snimka ekrana privatnog profila i njenim dijeljenjem, to baš i nije točno.

Podijeli

Komentariši