Čuvari zatvora u Americi

Čuvari zatvora u Americi

Zanimljivosti

Najslušanija pjesma ikad na YouTube je dječja pjesma koju svi pjevuše – Baby Shark. Ima više od 7 milijardi pregleda za četiri godine. Prošli mjesec je opet došla u žižu javnosti, ali ovaj put uz loš primjer.

Naime, tri čuvara u zatvoru u Oklahomi optuženi su zbog okrutnosti nad zatvorenicima jer su zatvorenike vezali lisicama i primorali ih da stoje i slušaju Baby Shark pjesmu dva sata, prenosi Guardian.

Nije poznato ko je autor ove pjesme za djecu, ali je postala globalni fenomen kad ju je uz prigodnu koreografiju otpjevala 10-godišnja Hope Segoine. Traje samo minutu i 21 sekundu, a refren se može ponavljati nebrojeno mnogo puta.

Pjesma nije u vlasništvu koreanske kompanije Pinkfonga koja je producirala ovu pjesmu nego je “javno dobro”. Ipak kada je pjesma postala veliki hit, zaradili su mnogo od proizvodnje i prodaje knjiga, hrane, obuće, odjeće, ali i novih verzija pjesme među kojima je i najgledanija ona koja promovira pranje ruku za vrijeme pandemije koronavirusa.

Izvorni autor ili autori pjesme “Baby Shark” nisu poznati. Vjeruje se da je pjesma nastala na ljetnim kampovima gdje se u grupama izvode popularne recitacije koje se lako pamte.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *