Dikaprio o rijekama u BiH

Dikaprio ponovo o rijekama u BiH

News Zanimljivosti

Slavni glumac Leonardo Dikaprio ponovo se oglasio o rijekama u BiH kazavši da smo na korak bliže u spašavanju “plavog srca Evrope” otkako je Vlada Federacije BiH donijela odluku o prestanku subvencionisanja izgradnje malih hidroelektrana.

Kako je Dikaprio napisao na društvenim mrežama, novi podzakonski akt u FBiH je prvi korak ka zaštiti hiljada kilometara divljih rijeka, te ljudi i životinja koji zavise od ovih plovnih puteva.

“Ovo bi takođe moglo pomoći stvaranju presedana širom Balkana za zaštitu posljednjih evropskih divljih rijeka”, napisao je Dikaprio.

On se osvrnuo i na izjavu Vesa Sekresta, direktora organizacije Global Wildlife Conservation za očuvanje divljih životinja, koji je istakao kako je nadahnuće vidjeti koliko je angažovan lokalni ekološki aktivizam u BiH potaknuo široko protivljenje pogubnoj praksi izgradnje malih hidroelektrana.

“Sada je od velikog značaja da FBiH ispuni obećanje koje je dala ne samo svojim ljudima, već i građanima svijeta, koji žele zaštititi rijeke Balkana ili evropskog plavog srca”, izjava je Sekresta na koju je podsjetio poznati glumac i borac za zaštitu okoliša.

Podsjetimo da je Vlada FBiH 26. novembra donijela odluku da, počevši od 2021. godine, više neće pružati subvencije koje podržavaju izgradnju malih hidroelektrana.

Podijeli

4 thoughts on “Dikaprio ponovo o rijekama u BiH

Komentariši