Ekološka kuća

Ekološka kuća pomoću 3D printera

Zanimljivosti

3D printanje je sve prisutnije u različitim industijama, od izgradnje do biologije, a danas se mogu pritnati i veliki i mali predmeti i objekti.

Tim iz Češke je dizajnirao i razvio 3D printanu kuću koja smanjuje emisiju ugljika za 20 posto, a njena izgradnja traje svega 48 sati. Osim što izgleda lijepo i pruža dosta prostora, kuća može i plutati.

Mnogi ne znaju da industrija graditeljstva proizvodi 39 posto svjetske emisije ugljika, a avijacija “samo” 2 posto. Ako se materijali za izgradnju i strategije ne promijene brzo, onda će ova industrija nastaviti značajno utjecati na planetu i klimatske promjene.

Ekološka kuća je spremna za 48 sati, a proces je sedam puta brži u odnosu na tradicionalne metode te za 50 posto jeftiniji. Tim koji stoji iza projekta Prvok koristi robotsku ruku Scoolpt koja printa 15 cm materijala po sekundi.

Ekološka kuća se sastoji od spavaće sobe, dnevnog boravka, kupatila i kuhinje. Dizajnirana je tako da vlasnik u njoj može provesti cijelu godinu, a usidri se pomoću plutajućeg pontona. Također, posjeduje rezervoar za komunalnu, pitku i otpadnu vodu. Ovakva kuća može trajati do 100 godina.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *