ESA ima novu misiju

Zanimljivosti

Evropske svemirska agencija (ESA) planira zajedničku misiju s komercijalnim konzorcijumom s ciljem čišćenja svemirskog smeća iz brojnih svemirskih misija. Prva misija takve vrste biće lansirana 2025. pod nazivom ClearSpace 1 u saradnji sa švajcarskom kompanijom Clear Space. Budžet projekta iznosi 120 miliona evra.

Pripreme će početi u martuu. Cilj je u svemir poslati sondu s hvataljkama koja će uhvatiti ostatke stare rakete ESA i spustiti je u nižu orbitu i sagorjeti u atmosferi. To bi trebao biti princip kojim će se iz svemira počistiti veliki komadi smeća. Posljednjih godina rastu strahovi da bi moglo doći do sudara u svemiru rastu jer je ondje sve više napuštenog materijala, a ubrzano se radi na razvoju komercijalnih letova. Postoji i bojazan da bi se veliki komadi otpada mogli srušiti na Zemlju.

‘U jednu ruku, ovo je velika inovacija, u drugu, velika je i hitna nužnost’, kazao je direktor ESA Jan Verner. U ovom trenutku planira se lansiranje stotina satelita koji će kružiti oko Zemlje. Planiraju se i brojni nacionalni vojni projekti, a i privatne kompanije poput SpaceX-a imaju svoje planove.

Verner kaže da oni koji stoje iza lansiranja trebaju dokazati da će se oni po isteku roka trajanja vratiti i sagorjeti u atmosferi ili potpisati ugovor s kompanijom koja će za njih očistiti njihovo svemirsko smeće. Objekti u svemiru mogu se sudariti brzinom do 40.000 kilometara na čas, kažu u ESA.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *