Velo ljeto

Evropa: Velo ljeto bez padavina

Zanimljivosti

Meteorološki servis AccuWeather objavio je prognozu za predstojeće ljeto, prema kojoj će u Evropi biti veoma toplo, pa nekim dijelovima starog kontinenta prijete velike suše, jake oluje i šumski požari. “Mogu se očekivati brojna i duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 stepeni Celzijusa, ali i preko 40-og podioka”, izjavio je meteorolog Tajler Rojs iz AccuWeather.

Nigdje u Evropi se ne očekuju duža razdoblja s padavinama, što će poljoprivrednike dovesti u nepovoljan položaj. Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne repe, predviđaju meteorolozi. Ipak, mogući su periodi sa jačim padavinama, ali se ne očekuje da će duže potrajati. Proljeće u Španiji i Portugalu obilježila je natprosječna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto će zato biti potpuno ili uglavnom suvo.

Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi periodi vrućine stvoriće podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području”, upozoravaju meteorolozi. Na područjima od sjevera Francuske do sjevera Poljske moguće su razorne oluje.

Centralna i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na granici vruće i suve zone juga i hladnih vazdušnih frontova koji stižu sa sjevera. Upravo tim područjima prijete jake oluje praćene gradom, razornim vjetrovima, bujičnim poplavama, pa čak i tornadima, upozorava AccuWeather.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *