Francuz biciklom i u BiH

Francuz biciklom po svijetu stigao i u BiH

Zanimljivosti

Francuski umjetnik Romain Ceccaldi prije godinu dana je biciklom krenuo na put oko svijeta. Njegova avantura počela je rodnom Marseju, a cilj mu je stići do Japana. U međuvremenu se zaustavio u Bosni i Hercegovini, gdje se ipak odlučio zadržati malo duže. Jedan čovjek, jedan natrpani bicikl i jedan saz. To je ono što “na prvu” oslikava Ceccaldija. Ispod površine su nadasve živopisan lik kakav se rijetko sreće, dvotočkaš koji je prošao “sito i rešeto” i četiri žice koje kriju neispričane besjede.

Dolazak u Sarajevo na biciklu za Ceccaldija je značio suočavanje s pričama iz djetinjstva. Uoči otvorenja njegove izložbe u sarajevskoj galeriji Artiona, koja je održana u subotu 12. decembra, Ceccaldi je rado podijelio za Klix.ba kako je započela njegova avantura.

“Uvijek sam putovao, uglavnom autostopom, autobusom ili vozom, ali sam poželio isprobati neki duži put u koji ću biti potpuno uključen”, govori nam Ceccaldi koji biciklom želi stići do Dalekog istoka.

Njegov cilj jeste da na ovom putovanju napiše tri knjige i to zbirku priča za djecu, knjigu o kuhanju za zaljubljene i atlas u kojem će pisati o nevjerovatnim i skrivenim mjestima, tradiciji i umjetnosti raznih zemalja.

Bosna i Hercegovina će zasigurno biti dio Ceccaldijevih knjiga. Nakon što je prošao kroz Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, stigao je i u našu zemlju koja je, kako nam priča, uvijek budila njegovu znatiželju. Put biciklom oko svijeta možda zvuči avanturistički, ali Ceccaldi priznaje da je ponekad zaista teško. Ono što mu daje najveću energiju su fantastični prizori i ljudi na koje iznova nailazi.

Kada je prvi put došao u Sarajevo, Ceccaldi je prespavao u sarajevskom kampu “Camp by tent”. Priča nam kako je padao snijeg i vrijeme nije bilo najbolje za spavanje u šatoru, ali je izdržao. Tada je upoznao i Sunitu iz galerije Artiona s kojom je organizovao sinoćnju izložbu.

Putovati biciklom znači biti spreman i na kvarove na dvotočkašu, ali Francuz nam priča da mu je u godinu dana samo jednom pukla guma, što je nevjerovatno. “Nazvao sam ga Shadowfax po konju čarobnjaka Gandalfa iz filma ‘Gospodar prstenova’. On je sada moj partner i zaista je hrabar”, istakao je Cecaldi. Put do Japana je dug, zbog čega Francuz ne žuri. Kaže da će putovati onoliko koliko bude trebao.

Podijeli

1 thought on “Francuz biciklom po svijetu stigao i u BiH

Komentariši