Hibrid majmuna i svinje

Zanimljivosti

U Kini su stvoreni prvi hibridi svinje i majmuna, ali nisu preživjeli duže od sedam dana, saopštili su tamošnji naučnici. “Ovo je prvi put da su uspješno stvorene himere majmuna i svinje”, rekao je Tang Hai iz državne laboratorije za matične ćelije i reproduktivnu biologiju u Pekingu. Naučnici tvrde da su ovo učinili kako bi našli način da uzgoje ljudske organe u životinjama, kako bi se mogli transplantirati.

Ove kreature, prasići koji su imali genetski materijal makaki majmuna u srcu, jetri, slezeni, plućima i koži, bili su “normalni” nakon rođenja. U embrione prasića, stare pet dana, ubačene su matične ćelije majmuna koje su u sebi imali fluorescentni protein, kako bi istraživači mogli vidjeti gdje su ćelije završile u tijelu. Još uvijek nije poznato zašto su himere uginule, ali naučnici tvrde da je uginulo i osam drugih prasića iz istih okota, koji u sebi nisu imali majmunske ćelije, te smatraju da je problem u procesu oplodnje, a ne u himerizmu.

Ipak, istraživanje je naišlo na negodovanje pojedinih naučnika, koji nisu pobornici stvaranja himera – iz etičkih razloga. Neurolog Daglas Munoz iz “Queen” Univerziteta u Kingstonu (Kanada) saopštio je da ga ovakvi eksperimenti plaše. “To što smo počeli da manipulišemo životnim funkcijama na ovaj način, a da u potpunosti ne znamo kako to isključiti ili zaustaviti ako nešto pođe po zlu, zaista me plaši”, rekao je on.

Ipak, Kinezi nemaju namjeru da stanu, prenosi “Radiosarajevo.ba”. U julu su predložili da stvaraju majmune s “ljudskim” mozgom, kako bi bolje proučavali bolesti kao što je Alchajmerova. Treba dodati i da su Amerikanci napravili hibrid čovjeka i svinje u San Dijegu, prije dvije godine. Ovo stvorenje živjelo je 28 dana.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *