Klimatske promjene

Klimatske promjene na dnu okeana

Zanimljivosti

Dublji slojevi okeana zagrivaju se sporije, ali mnogo dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što nagovještava veoma tmurnu budućnost za dubokomorsku faunu, pokazalo je novo istraživanje. Stopa klimatskih promjena bi u okeanskim dubinama do druge polovine ovog vijeka mogle biti sedam puta izraženije od sadašnjeg nivoa, čak i u slučaju da se drastično smanji emisija gasova koji proizvode efekat staklene bašte, pokazali su rezultati novog međunarodnog istraživanja objavljeni u utorak u naučnom časopisu Journal Nature Climate Change.

Temperaturne promjene na površini okeana se odvijaju dvostruko brže nego do sada i zato dubokomorski organizmi još nisu podjednako ugroženi kao oni u višim okeanskim slojevima, ali ni njihova budućnost nije naročito svijetla. “Pod pretpostavkom da će se globalno nastaviti s prekomjernom emisijom ugljen-dioksida, do kraja vijeka će, osim zagrijavanja mnogo većih okeanskih površina, toplota početi da prodire i u dublje slojeve okeana”, napominje rukovodilac ovog istraživanja Isak Brito-Morales sa Univerziteta u Kvinslendu.

Naučnici su proučavali i mjerili učinak takozvanih temperaturnih promjena na morske životinje i pokušali da odrede brzinu kojom će određene vrste morati da se kreću i mijenjaju stanište da bi ostali unutar potrebnog temperaturnog raspona s obzirom na to da se različiti slojevi okeana zagrijavaju različitom brzinom. “Rezultati upućuju na to da će biološka raznolikost u dubokim slojevima mora i okeana vjerovatno biti više ugrožena jer su dubokomorske životinje naviknute na puno stabilnije temperaturno okruženje”, napominje Horhe Garsija Molinas, ekolog sa Univerziteta Hokaido i jedan od koautora studije.

Već je primijećeno da je globalno zagrijavanje uticalo na to da su se neke životinjske vrste već preselile u druge, dublje slojeve okeana, na dubinu veću i od četiri kilometra. Temperaturne promjene razlikuju se u različitim slojevima okeana i utiču na to kojom će se brzinom i u kojem smjeru u potrazi za novim staništem kretati dubokomorske životinjske vrste usljed zagrijavanja okeana. Brito-Morales naglašava da to predstavlja “veliki izazov za naučnike koji određuju koja se područja proglašavaju zaštićenim”.

Profesor sa Univerziteta u Kvinslendu Entoni Ričardson tvrdi da bez obzira na to što sada preduzimamo, život dubokomorskih životinja će se do kraja vijeka suočiti s eskalirajućom klimatskom prijetnjom jer se površina okeana već previše zagrijala.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *