Machu Picchu

Machu Picchu ponovo otvoren

Zanimljivosti

Machu Picchu, drevni grad visoko u peruanskim Andama, ponovo je otvoren za turiste. Machu Picchu je bio zatvoren gotovo osam mjeseci zbog pandemije koronavirusa, a sada je ponovo dostupan. Peruanske vlasti su organizovale ritual Inka kako bi se zahvalili bogovima što je velika turistička atrakcija ponovo otvorena za posjetitelje.

Međutim, dnevni broj turista je ograničen na svega 675 iz sigurnosnih razloga, odnosno na 30 posto od prethodnog kapaciteta.

Machu Picchu je pod zaštitom UNESCO-a od 1983. godine. Otkrio ga je 1911. godine američki istraživač, a ovdje se nalaze ruševine carstva Inka, naroda koji je dominirao Andama. Vjeruje se da je bio dom imperatora Pachacutija.

Machu Picchu je tvrđava Inka smještena visoko u planinama Anda u Peruu, iznad doline rijeke Urubamba. Izgrađen u 15. stoljeću, a kasnije napušten, poznat je po sofisticiranim suhozidima koji spajaju ogromne blokove bez upotrebe maltera, intrigantnim zgradama koje igraju na astronomskim poravnanjima i panoramskim pogledima. Njegova tačna nekadašnja upotreba ostaje misterija.

Podijeli

1 thought on “Machu Picchu ponovo otvoren

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *