Manje konzumiraju alkohol

Zanimljivosti

Rezultati istraživanja iz Finske su pokazali da osobe koje se nalaze u romantičnim vezama manje konzumiraju alkohol. Studija na kojoj su zajedno radili naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske i Turske pokazala je da osobe oba spola koje su u ljubavnoj vezi manje konzumiraju alkoholna pića u odnosu na osobe koje nisu u nekoj romantičnoj vezi.

Peter Barr, profesor sa Univerziteta Virdžinija, izjavio je da je ovo vrlo važan rezultat istraživanja jer je jasno pokazao da socijalni uslovi u značajnoj mjeri mogu uticati na učestalost konzumiranja alkohola. Istakao je da je studija takođe potvrdila da romantične veze garantuju i emocionalnu podršku, dajući ljudima manje razloga da zbog negativnih životnih situacija utjehu ili spas traže u alkoholu.

Jaakko Kaprio, profesor sa Univerziteta Helsinki, kazao je da romantične veze takođe imaju i element društvene kontrole jer partneri imaju tendenciju da prate međusobno ponašanje i vjerovatno će nešto reći ako njihova druga polovina previše pije. Istraživanje sprovedeno na ukupno 1.200 osoba starosne dobi od 20 do 26 godina objavljeno je u naučnom časopisu “Addiction”.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *