Maskova raketa ili ruska “Tanja”?

Zanimljivosti

Kapsula se odvojila od rakete 19 kilometara iznad okeana, čime je simulirano neuspješno lansiranje. Kompanija “Spejs X” Elona Maska uspješno je obavila simulaciju hitnog katapultiranja astronauta iz putničke svemirske kapsule “Krju Dargon”, čime je postavljea osnova da tom kapsulom lete astronauti Nase. Iz Nase su potvrdili da je misija bila uspješna.

“Ovim presudnim testom blizu smo ponovnog lansiranja američkih astronauta američkom raketom sa američkog tla”, navode iz Nase. “Spejs H” je testirao i odgovor svojih timova za spasavanje nakon slijetanja. Prilikom pada kapsule otvorila su se četiri velika padobrana kako bi bilo usporeno spuštanje kapsule, dok su unutar nje bile dvije lutke ljudskog oblika sa senzorima kretanja koji su prikupljali podatke o “g-sili”.

Prije lansiranja Mask je na “Tviteru” napisao da je riječ o rizičnoj misiji koja je “revolucionarna na jako puno načina”. Već godinama američki atronauti na Međunarodnu svemirsku stanicu lete pomoću ruskih raketa, što je rezultat havarija američkih “šatlova” i pogibija članova posade. Kako navode agencije, mnoge ruske rakete, koje polijeću sa kosmodroma “Plesetsk” u Rusiji, nose ime “Tanja”. Legenda sugeriše da, ukoliko na raketi ne piše to žensko ime, lansiranje neće biti uspješno.

Sve je počelo još davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, objašnjava “Rusija danas”. Tada je jedan poručnik, u želji da izrazi ljubav svojoj djevojci, napisao njeno ime na raketi koja je tog dana trebalo da bude lansirana u svemir. Međutim, tadašnji komandant naložio je da se njeno ime obriše prije lansiranja. Pošto lansiranje nije uspješno, od tog trenutka na svakoj raketi stoji ime “Tanja” i to za sreću”, objašnjavaju sa kosmodroma.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *