Mata Hari

Mata Hari: Oličenje intrige

Zanimljivosti

Godine 1917. u januaru je uhvaćena poruka njemačkih službi koja je dokazala da je H-21 dvostruki agent. Istoričari kažu da su je Nijemci dobrovoljno predali, znajući da će Francuzi dešifrovati poruku. Uhapšena je 13. februara 1917. godine u hotelskoj sobi u Parizu, a osuđena je kao njemački špijun i strijeljana 15. oktobra 1917. godine. H-21 je bila Mata Hari, najpoznatija špijunka i kurtizana u popularnoj kulturi, strijeljana je prije sto godina, 15. oktobra 1917. godine, nakon, po mnogima, namještenog suđenja.

Margareta Gertruida Zele rođena je 7. avgusta 1876. godine u Nizozemskoj. Šestočlana porodica Zele živjela je od zanatske radnje za izradu šešira njenog oca. Godine 1891. umire joj majka, a otac bankrotira zbog raznih špekulacija na tržištu. Porodica se preselila u Amsterdam, gdje se otac ubrzo ponovno oženio. Od novca druge žene otvorio je trgovinu petroleja (petrolej se tada još u dobroj mjeri koristio za rasvjetu) i sličnih prerađevina. Margareta Gertruida nije više živjela s ocem, već je boravila kod ujaka, koji se brinuo za njeno odrazovanje. Ona se u Hagu obučavala za vaspitačicu u vrtiću. Prekinula je školovanje kada se sa 19 godina javila na novinski oglas u kojem je stajalo da 39. godišnji oficir nizozemske kolonijalne vojske Rudolf Mekleod traži mladu ženu spremnu na brak i život u koloniji. Uprkos velikog razlici u godinama, Margareti se dopala pomisao da će biti žena oficira.

Nakon razvoda Margareta je 1903. prvi put otišla u Pariz s namjerom da postane glumica. Zbog novčanih problema bila je prisiljena pozirati kao slikarski model. Shvatila je da joj dodatni problem predstavlja to što je rastavljena gospođa Mekleod i započinje kreirati svoj alter ego. Uzela je ime Mata Hari, što na malezijskom jeziku znači “oko zore”, i započela kreiranje priče o indijskoj plesačici. Usavršila je ples i izradila kostime, te izmislila brojne detalje o svom porijeklu. Bila je visoka, tamnije puti i kose, idealno građena za tu ulogu.

Kako je nastupala u, za to vrijeme, skandaloznim kostimima, pobrinula se da ne bude uhapšena objašnjavajući na nekoliko jezika da su njeni nastupi zapravo sveti indijski plesovi, posvećeni Brami, Višnuu i Šivi. Zavodljivim plesom i ljepotom s lakoćom je osvajala mnoge muškarce i izazivala zavist i mržnju kod žena zbog svog raskalašnog života.

Prvi je put javno nastupila u januaru 1905. godine na jednoj dobrotvornoj priredbi. Novine su izvijestile da je nastupila “žena s Dalekog istoka, koja je s parfemima i draguljima stigla u Evropu kako bi se tu skrivala i otkrivala svojim velima”. Uslijedio je nastup za industrijalca Guimeta i tu je izazvala manji skandal kada je pri kraju plesa ostala skoro naga.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *