u 800 godina starom dvorcu

Mladi par u 800 godina starom dvorcu

Zanimljivosti

Laura Jamieson i Michael Smith zaljubili su se radeći u 800 godina starom dvorcu, no nikada nisu ni sanjali da će jednog dana živjeti na svom radnom mjestu. Zahvaljujući pandemiji koronavirusa ovaj par je spakovao svoje kofere i preselio se u dvorac Ashford, hotel s pet zvjezdica na sjevernoj obali Lough Corrib u okrugu Mayo u Irskoj.

Nekadašnje seosko imanje porodice Guinness sadrži veliko kino, dvije velike trpezarije, spa, tunele za degustaciju vina i 83 sobe za goste. Godine 1939. ovo imanje pretvoreno je u luksuzni hotel, a u njemu su odsjedale slavne osobe poput Barbare Streisand i Brad Pitta. Pierce Brosnan je u ovom dvorcu snimao i jednu epizodu TV serije “Remington Steele”, a u njemu se oženio Keely Shaye Smith 2001. godine.

I Smith i Jamieson su bili oduševljeni kada im je generalni direktor Niall Rochford predložio da žive ovdje. Vjeruju da je razlog za to što se nadopunjuju kao tim.
Ovaj prekrasni dvorac datira još iz 1228. godine. Par trenutno živi u viktorijanskom krilu. U njemu se nalaze slike vlasnika kroz vijekove. “Ponekad osjećamo da su oni u kući i da nas promatraju”, rekao je Smith.

Laura i Michael se obično bude u osam sati ujutru. Nakon toga prošetaju vrtovima i privatnim šumama koje se prostiru na 350 hektara. Potom odu u lokalni kafić na kafu, a onda kreće “zabava”. Svakodnevno moraju usisavati podove, brisati prašinu s lustera i čistiti tuševe u sobama za goste.

Osim toga, moraju prati i 160 toaleta kako bi sve ostalo u ispravnom stanju. Jednom sedmično počaste se filmom koji pogledaju u kinu koje datira iz 1922. godine. Obično ponesu slatkiše, kokice i malo vina. Prvi film koji su pogledali bio je film Johna Forda “Tihi čovjek” u kojem su glumili John Wayne i Maureen O'Hara, a koji je snimljen u Ashfordu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *