Mount Everest "porastao"

Mount Everest “porastao” za 86 centimetara

Zanimljivosti

Nepal i Kina su zajedno objavili da je Mount Everest najviša svjetska planina za 86 centimetara viša od dosadašnjeg službenog podatka. Krov svijeta sada je na visini od 8.848,86 metara. Dosad je službena visina Mount Everesta iznosila 8.848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat mjerenja indijskih naučnika 50-tih godina prošlog vijeka.

Revidirani podatak o visini Kina i Nepal su objavili nakon što su svoje geodete 2019. i 2020. godine slali svaka država na svoju stranu Mount Everesta. Rasprava o stvarnoj visini vrha intenzivirala se posljednjih godina zbog zabrinutosti da postoji mogućnost da je smanjena zbog velikog zemljotresa 2015. godine.

Nepal je visinu Mount Everesta prethodno izmjerio i ona je iznosila 8.848 metara, dok je Kina navela da je ipak riječ o 8.848,43 metra jer mjerenje nije uključivalo “snježnu kapu”. Te su se prepirke nastavile decenijama, pa je ova brojka od 8.848 metara prihvaćena nakon ekspedicije indijskih zvaničnika.

Taj su broj kartografi koristili do kasnih 90-tih uprkos sukobljenim istraživanjima, uključujući čak i 1987. godinu kada su italijanski stručnjaci zabilježili visinu od 8.872 metra, dok su Amerikanci izračunali da je riječ o 8.850 metara. Revidiranu visinu snježnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri vanjskih poslova Wang Yi i Pradeep Kumar Gyawali nakon istraživanja obiju zemalja.

I kineski predsjednik Xi Jinping je kazao da su se ove dvije strane obavezale na zajedničku zaštitu Mount Everesta i okoliša oko njeha te na saradnju u naučnim istraživanjima. Međutim, brojni planinari i istraživači tvrde da se tokom prethodnih godina nije promijenila samo visina već i izgled planine, piše The Independent.

Tako je 2017. godine britanski planinar izvijestilo da se srušila jedna njena strana koja je zapravo bila opisana kao posljednja glavna prepreka na glavnoj ruti do vrha, što je učinilo potencijalno dodatno opasnom za penjače koji pokušavaju osvojiti ovaj svjetski vrh.

Nepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine i kineska, koja je bila ove, novu su visinu izmjerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sustavom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su ponijeli sa sobom.

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mjere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama. Nepalu je ovo mjerenje bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inostranstva.

Podijeli

1 thought on “Mount Everest “porastao” za 86 centimetara

Komentariši