montažni neboder

Najviši montažni neboder

Zanimljivosti

Neobičan projekt planira se u Singapuru. Riječ je o neboderu koji bi trebao postati najviša montažna zgrada na svijetu I dok će se kula visine 192 metra uzdizati u gusto naseljenom Singapuru, veliki dijelovi građevina grade se preko granice u Maleziji. U stambenom projektu pod imenom “Avenue South Residences” naći će se 988 stanova, piše CNN.

Iz firme koja stoji iza projekta – ADDP Architects kažeu kako je način gradnje poznat kao Montažna prefabrikovana volumetrijska konstrukcija (PPVC) koja je manje naporna i može pomoći smanjenju zagađenja otpadom i bukom. Pojedinačni moduli su tvornički proizvedeni u Senaju u Maleziji, gdje je niz šestostranih kutija uliven u beton. Materijal se zatim prevozi do objekta u Singapuru prije nego što bude premješten na gradilište, pojasnio je jedan od njegovih saradnika i partnera Markus Cheng Thuan Hann.

“To je poput koncepta proizvodnje automobila, ali za građevinsku industriju”, kazao je on. Još jedna nepredviđena korist pojavila se u vrijeme pandemije, a to je da je gradilištu u svakom trenutku potrebno manje ljudi. “Lakše je kontrolisati sigurno distanciranje i logističko planiranje u fabrici, nego imati sve radnike na terenu”, naglasio je Hann.

Industrija montažnih pogona prvi je procvat doživjela u Evropi i Americi u poslijeratnom periodu, a urbanisti su je koristili za brzo i prikladno rješavanje nestašica stanova. Ali na tržištu montažnih materijala sada sve više dominira azijsko-pacifička regija.

Hann je kazao i kako ograničavanje količine građevinskih radova izvedenih na gradilištu u rezidencijalnoj četvrti Bukit Merah u Singapuru može pomoći minimiziranju stvaranja buke ljudima koji žive u blizini.

Izgradnja na Avenue South Residences već je počela, a radnici se nadaju da će projekt završiti do polovine 2023. Projekt je zamišljen da nadmaši trenutno najviši montažni pogon u Singapuru i na svijetu Klement Canopy visok 140 metara, koji je također dizajnirao ADDP Architects.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *