NASA prodaje slike

NASA prodaje slike iz svemira

Zanimljivosti

Američka svemirska agencija NASA je pokrenula internetsku aukciju kroz koju ljudi iz svih dijelova svijeta mogu kupiti fotografije koje prikazuju zlatno doba istraživanja svemira. Među fotografijama koje su izložene na aukciji je i fotografija Neila Armstronga na mjesecu pored američke zastave, ali i fotografija psa Lajke – prve životinje koja je orbitirala oko Zemlje.

Tu je i selfie Buzza Aldrina, što je prvi autoportret napravljen u svemiru. Ovo su samo tri od 2.400 rijetkih NASA-inih fotografija koje su u prodaji. Mnoge će fascinirati činjenica da je u prodaji i “Blue Marble”, koju je 1972. godine napravila posada Apolla 17. Ovo je prva fotografija na kojoj je svijet vidio potpuno osvijetljenu Zemlju.

No tu je još nekoliko interesantnih i vrijednih fotografija koje ranije nisu bile prikazivane javnosti. Očekivano, cijene su vrlo visoke. Naprimjer, fotografija Armstronga na mjesecu procijenjena je na 37.800-63.000 američkih dolara, dok “Blue Marble” košta 31.500 dolara.

“Astronauti su svojim analognim aparatima zabilježili ljepotu putovanja u svemir i na taj način su zauvijek promijenili način na koji vidimo sebe i svoje egzistiranje u univerzumu”, navedeno je u saopćenju organizatora aukcije. Aukcija traje do 19. novembra i nosi naziv “Voyage To Another World: The Victor Martin-Malburet Photograph Collection”.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *