Našao dragi kamen

Našao dragi kamen

Zanimljivosti

Tanzanijski rudar koji je u junu preko noći postao milioner nakon što je prodao dva draga kamena vrijedna 3,4 miliona dolara sada je pronašao i prodao treći, također milionske vrijednosti.

Rudar Saniniu Laizer je treći dragi kamen tanzanit pronašao u sjevernom dijelu Tanzanije, a težak je 6,3 kg. Laizer ga je prodao za dva miliona eura i bit će iskorišten za pravljenje nakita.

Tanzanit je među najrjeđim dragim kamenjem, a lokalni geolog prognozira da će u potpunosti nestati za manje od 20 godina. Interesantan je zbog svojih različitih boja među kojima su zelena, crvena, ljubičasta i plava. Vrijednost se procjenjuje prema tome koliko je rijedak, po njegovoj boji i jasnoći.

Laizer je u junu prodao dva draga kamena, jedan je bio težak 9,2, a drugi 5,8 kg. Otac je više od 30 djece, a nakon što je zaradio milionski iznos, napravio je zabavu. Od nove zarade planira napraviti školu i bolnicu za svoju zajednicu u distriktu Simanjiro. Ranije je kazao da ga novac neće promijeniti te da će se nastaviti brinuti za svojih čak 2.000 krava, objavio je BBC.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *