Palma slavi 50 godina

Palma slavi 50 godina postojanja

Zanimljivosti

Davne 1970. godine u Sarajevu je otvorena prva privatna slastičarna u gradu, kultna Palma. Skoro da nema Sarajlije, ali ni turista koji nisu probali njihove slastice, slučajno u prolazu ili s namjerom.
Upravo Palma danas slavi 50 godina postojanja i svoje goste pozivaju da im se pridruže u tom jubileju i počaste se nekim od njihovih specijaliteta.

Glamuroznošću i visokim estetskim kriterijima ova slastičarna je oduvijek plijenila pažnju Sarajlija i znatiželjnih turista. Kako su godine prolazile, tako je i Palma sve više rasla, pa su po uzoru na nju otvorene brojne slastičarne, ne samo u Sarajevu, nego i širom bivše Jugoslavije. Takvom slastičarnom nisu se mogli podičiti ni Beograd, ni Zagreb, ni Ljubljana.

Za sve je zaslužan vlasnik Šaban Ljumić, koji je umjetnost slastičarstva počeo učiti još kao dječak kod starog Olomana, među Sarajlijama poznatog po vrhunskim poslastičarskim specijalitetima.

Na platou ispred slastičarne sredinom osamdesetih postavljena je fontana, a vlasnik Palme, poznat po inovacijama i originalnim idejama, zajedno sa svojom braćom, planirao je izgradnju teniskih igrališta i sale za igru i zabavu.

Sve planove i zamisli vlasnika Šabana Ljumića, nažalost promijenio je rat. Tako je najelitnije sarajevsko okupljalište u aprilu 1992. godine pretvoreno u zgarište i mjesto razgraničenja odbrambenih i agresorskih snaga. Palma kao simbol prijeratnog Sarajeva, slučajno ili namjerno, bila je među prvim žrtvama monstruoznog rata. Od savremenog enterijera, prekrasne fontane i staklenika ostali su samo prah i pepeo.

Međutim, vlasnik je sredinom 2000. uz moralnu i finansijsku pomoć braće, za kratko vrijeme obnovio svoju Palmu i ona je zasjala ponovo. Kvalitetom proizvoda, ljubaznim i profesionalnim osobljem, glamuroznošću i visokim estetskim kriterijima, ova slastičarna danas ponovo privlači pažnju građana, novih generacija, ali i velikog broja turista.

Nažalost, Ljumić je preminuo 13. jula prošle godine, a njegov nasljednik, sin Adi nastoji da ispuni želju svoga oca i nastavi s radom Palme.

 

Podijeli

3 thoughts on “Palma slavi 50 godina postojanja

Komentariši