Pipi Duga Čarapa

Pipi Duga Čarapa: 75. rođendan

Zanimljivosti

Zašto se svi dive ovoj najjačoj, najhrabrijoj i najneovisnijoj djevojčici na svijetu? I nakon 75 godina Pipi ne izlazi iz mode. Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump -sve to Pipi mora da izgovori kada se želi predstaviti. To nije slučaj samo na švedskom, već na svakom od 70 jezika na koji su prevedene njene avanture. Pipi je i dalje osobito popularna u Njemačkoj, kaže njen njemački izdavač Oetinger iz Hamburga. U Njemačkoj je od 1949. godine prodano oko 8,6 miliona knjiga o Pipi Dugoj Čarapi, a širom svijeta oko 70 miliona knjiga.

Bilo je to u Švedskoj 1941. godine kada je Astrid Lindgren sjedila na krevetu svoje bolesne kćerkice Karin. Ona je predložila svojoj majci da joj priča o “Pipi Dugoj Čarapi” – ime je djevojčici spontano palo na pamet. Tako je Astrid Lindgren počela da priča. Izmislila je djevojčicu sa crvenim ispletenim kikicama, čija je majka anđeo, a otac kralj Južnog mora i koja – osim majmuna gospodina Nilsona i konja – živi sama u vili Vilekula. Tri godine kasnije Astrid Lindgren zapisala je svoje priče na papir i poslala ih jednom švedskom izdavaču, navodno uz rečenicu: “U nadi da nećete alarmirati Ured za brigu o djeci.”

Kada je 1945. godine izdavačka kuća Rabén & Sjögren 1945. godine objavila konkurs za dječiju knjigu, Astrid Lindgren poslala je malo izmijenjeni rukopis i osvojila prvu nagradu. Knjiga o Pipi Dugoj Čarapi je prvi put štampana za Božić 1945. godine i postala hit.

Prije nego što se to dogodilo, Pipi je bila predmet svađe među odraslima. Kritičari su tvrdili da bi ta devetogodišnjakinja divovske snage, koja živi sama u vili Kunterbunt i kojoj je dozvoljeno da radi sve što želi, mogla postati loš uzor djeci. Pored toga, žalili su se kako je jezik, kojim se služi, direktan i vulgaran, a knjiga demoralizirajuća. “Nijedno normalno dijete ne pojede čitavu krem-tortu, niti se boso šeta po šećeru”, napisao je ugledni profesor John Landquist za švedski list “Aftonbladet”. I dodao: “Sve to ukazuje na maštu neke luđakinje.”

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *