Pleme s plavim očima

Pleme s plavim očima hit

News Zanimljivosti

Jedno pleme sa ostrva Buton u Indoneziji postalo je hit među fotografima, ali i na društvenim mrežama, zbog neobično prodornih plavih očiju i bronzanog tena. Ostrvo Buton se nalazi na 19. mjestu najvećih ostrva u Indoneziji, u jugoistočnoj regiji Sulavezi, a prava atrakcija su domoroci iz plemena Buton, koji su podijeljeni u nekoliko manjih. Neki od njih imaju Vardenburgov sindrom, koji im utiče na pigmentaciju, zbog čega imaju neobično plave oči.

Ova pojava je prava rijetkost u Indoneziji, pošto tamošnji stanovnici uglavnom imaju tamnu kosu i tamne oči, a nerijetko se rađaju i sa različitim bojama očiju. U pitanju je nasljedna genetska mutacija za koju se procjenjuje da u nekom obliku ima jedna od 42.000 osoba. Taj sindrom, međutim, može dovesti i do gubitka sluha.

Pripadnike plemena Buton fotografisao je, tokom nedavne posete ostrvu, Korčnoi Pasaribu, geolog iz Džakarte. Ovaj 38-godišnji fotograf dokumentuje život u ruralnoj Indoneziji od septembra 2019, sa posebnim fokusom na brojna plemena i kulturno nasljeđe.

Pasaribu navodi da mu je fotografija hobi, a da zapravo radi kao geolog u rudniku nikla. “Plave oči su jedinstvene i lijepe i one su moja inspiracija. Plava mi je omiljena boja očiju“, rekao je on.

Indonezija je prostrani arhipelag sa preko 350 dijalekata i podkultura. Ostrvo Buton, veličine oko 2.700 kvadratnih kilometar, jedno je od većih indonežanskih ostrva.

Na tom ostrvu živi nešto manje od 450.000 ljudi, od kojih većina u malim, izolovanim plemenima.

Podijeli

2 thoughts on “Pleme s plavim očima hit

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *