čarobnjak grada

Posao “čarobnjak grada”

Zanimljivosti

Sresti čarobnjaka u dugoj crnoj haljini i šiljastim šeširom sasvim je obična stvar na ulicama Christchurcha, jednog od najvećih gradova Novog Zelanda. Ono što je zanimljivo jeste da je taj čarobnjak plaćen 10.000 dolara godišnje da bude upravo ono što jeste – službeni gradski čarobnjak.

Desetljećima je Christchurch imao ovog službenog čarobnjaka. Rođen u Velikoj Britaniji, Ian Brackenbury Channell, nastanio se na Novom Zelandu sedamdesetih godina, gdje je postao poznat kao The Wizard (Čarobnjak).

Tokom godina on je postao i dio službe grada, piše CNN Travel. Na popločanom trgu ispred Christchurchove katedrale pontifikovao je svoje životne teorije, nosio čarobnjačke haljine i postao prepoznatljiv lik, toliko da je sebi zaradio četiri od pet zvjezdica na TripAdvisoru. Od 1998. godine Gradsko vijeće Christchurcha počelo mu je isplaćivati 16.000 novozelandskih dolara (10.400 američkih dolara) za njegovo “čarobnjaštvo”.

Sada, u dobi od 87 godina, čarobnjak provodi manje vremena u žiži javnosti. Sve što želi jeste pronaći svog nasljednika, a čini se da bi to mogao biti 39-godišnji Ari Freeman. Ian Brackenbury Channel i Ari Freeman (Foto: CNN)Ian Brackenbury Channel i Ari Freeman (Foto: CNN)

A pitanje je kako je Ian uopće postao čarobnjak? Kao mladić on se vrtio po Evropi – bio je oficir Kraljevskog ratnog zrakoplovstva u Kanadi i predavao je englesku književnost na Univerzitetu u Teheranu. Ipak, tek kada se sa suprugom preselio u Australiju, pronašao je ulogu kojoj će posvetiti svoj život – čarobnjak.

Nakon završetka studija sociologije i psihologije, radio je kao organizator i predavač na fakultetima gdje je ustvari započeo ono što naziva “zabavnom revolucijom”, s ciljem da u svijet unese ljubav, logiku i leženost, a univerzitete pretvori u “pozorište apsurda”. Kada je izgubio univerzitetski posao, upustio se u svoj plan da postane čarobnjak. “Ja sam niotkuda izmislio čarobnjaka. Nije bilo čarobnjaka kada sam stigao u svijet, osim u knjigama”, kaže Ian.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *