š 14 sarkofaga

Pronađeno još 14 sarkofaga

Zanimljivosti

Arheolozi su ovog mjeseca na drevnoj egipatskoj nekropoli otkrili ukupno 27 sarkofaga koji su stari više od 2.500 godina. Pronađeni su u novootkrivenom bunaru na svetom mjestu u Saqqari, južno od glavnog grada Kaira, pišu agencije

Trinaest sanduka otkriveno je početkom ovog mjeseca, a sada su pronašli još 14, kažu zvaničnici. Stručnjaci sada smatraju da je ovo otkriće jedno od najvećih takve vrste. Na objavljenim fotografijama vide se dobro očuvani drveni sanduci živopisnih boja, kao i drugi manji artefakti.

U saopćenju egipatskog Ministarstva za antikvitete navodi se da prvobitne studije pokazuju da su sanduci potpuno zatvoreni i da nisu otvarani od kada su pokopani. Saqqara je više od 3.000 godina aktivno služila kao groblje i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.

Egipatski ministar za antikvitete Khaled al-Anani u početku je odgađao objavljivanje rezultata sve dok sam nije mogao posjetiti to mjesto, gdje je zahvalio osoblju na radu u teškim uvjetima u bunaru dubokom 11 metara. adovi na iskopavanjima se nastavljaju na ovoj lokaciji dok stručnjaci ne utvrde više detalja o porijeklu ovih sarkofaga.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *