Providna crkva u Belgiji

Providna crkva u Belgiji

Zanimljivosti

Izdaleka izgleda kao obična seoska crkva, ali kako se približavate, shvatate da njeni delovi jednostavno nestaju. Ova neobična atrakcija pronašla je svoje mesto pod suncem u belgijskom gradiću Borgloon, udaljenom sat vremena od Brisela.

Možda biste pomislili da nema potrebe obilaziti još koju crkvu kada većina zapadnoevropskih gradova ima desetine u samom centru, ali ova je drugačija i želećete da je vidite – ako možete. Naime, reč je o crkvi koja funkcioniše kao umetnička instalacija. Izgrađena je od čelika poslaganog u međusobno udaljene linije i zapravo je prozirna, piše Pun kufer.

Kroz nju uvek možete videti okolinu koja je okružuje, a zbog predivnog vizualnog efekta u dodiru sa sunčevim zracima, savetuje se da je posetite pred zalazak sunca. U zavisnosti od vremena i pozicije s koje je gledate, možete je videti skoro u celosti, ili samo u tragovima kada se potpuno stopi s okolinom.

Posebno je lepa unutrašnjost, kada podignete pogled prema njenom tornju koji iz te pozicije izgleda kao optička iluzija. Sad kad znamo za nju i želimo da je jednog dana posetimo, valjalo bi znati i njeno ime – Čitaj između redova. Ne, to nije uputstvo, već njeno pravo ime.

Podijeli

1 thought on “Providna crkva u Belgiji

Komentariši