Kejti Ledeki

Sa čašom mlijeka na glavi

Zanimljivosti

Olimpijska šampionka u plivanju Kejti Ledeki napravila je simpatičan gest koji ne može svako da izvede. Ona je, naime, u nedostatku takmičenja zbog pandemije virusa korona, snimila video u kom je preplivala bazen sa punom čašom mlijeka na glavi.

I što je zapanjujuće, nije prosula ni kap, već je poslije isplivanih 50 metara popila mlijeko. Ledeki je aktuelna olimpijska šampionka iz Rio de Žaneira, gdje je pokupila četiri zlata i jedno srebro. Ukupno je na svjetskim šampionatima osvojila 15 zlatnih i tri srebrne medalje.

Ne može se lako biti budući ženski Michael Phelps. No, nakon što je sa 15 godina skinula iznenađujuću zlatnu medalju u Londonu 2012. i slijedećih pet zlata na Svjetskim prvenstvima 2015., možda nije iznenađenje da je plivačica iz Washingtona završila kao drugi olimpijac u Riju 2016 nakon legenda bazena i nosilac zastave SAD-a s kojim je često uspoređena.

Londonska izvedba Ledecky ostaje zapanjujuća. Nakon što se kvalifikovala za finalno treće mesto na 800 metara slobodnim stilom, iznenadila je teren osvojivši zlato u finalu duže od četiri sekunde – i oborila američki rekord koji je stajao od 1989. godine. Ulaskom u Rio igre, tada se očekivalo puno – a Ledecky nije razočarala. Poklonila je staze na 200m, 400m, 800m i 4x200m slobodno (od čega su dva u svjetskim rekordnim vremenima), braneći nevjerojatno jaku konkurenciju poput Sarah Sjostrom.

Ledecky je trenutni svjetski rekorder u ženskom 400m, 800m i 1500m slobodnom stilu – oborila je ovaj rekord od 2018. godine. S pet olimpijskih zlata i 15 naslova svjetskog prvaka, Ledecky je ženska najuspjesnija sportašica u plivanju ikad.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *