Saturn je “kralj mjeseca”

Zanimljivosti

Saturn je prepoznat kao “kralj mjeseca” Sunčevog sistema nakon što su astronomi otkrili još 20 satelita oko te velike planete, čime je njihov broj narastao na 82, što je tri puta više od Jupitera. Novoidentifikovane male mjesece, veličine između tri i šest kilometara u promjeru, otkrio je istraživački tim astronoma Skota Šeparda sa vašingtonskog Karnegi institututa za nauku, uz pomoć havajskog teleskopa Subaru.

“Saturn je kralj mjeseca”, proglasio je Šepard po objavljivanju otkrića novih mjeseca. Jedan od satelita kreće se na zapanjujućoj udaljenosti od 24 miliona kilometara od Saturna, dalje od bilo kojeg drugog mjeseca. Poređenja radi, naš Mjesec udaljen je 386.000 kilometara od Zemlje. Sedamnaest novootkrivenih Saturnovih mjeseca kreće se u suprotnom smjeru od njegove rotacije.

Ostali se kreću zajedno s njim, kao što je uobičajeno. Saturn, gasoviti div sastavljen većinom od vodonika i helijuma, druga je najveća planeta u Sunčevom sistemu, šesta od Sunca. Njegov promjer je oko 116.000 kilometara, otprilike deset puta više od Zemljinog (12,7 hiljada kilometara). Veći od njega samo je Jupiter, peta planeta od Sunca.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *