Skelet T-Rexa

Skelet T-Rexa prodat za 31,8 miliona dolara

Zanimljivosti

Najkompletniji skelet tiranosaur Rexa prodat je na aukciji u New Yorku za neočekivanih 31,8 miliona dolara, na jučerašnjoj aukciji u New Yorku. Riječ je o novom svjetskom rekordu kada je riječ o prodaji bilo kojeg kostur ili fosila dinosaura na aukciji. Početna aukcijska vrijednost skeleta bila je između 6 i 8 miliona dolara, piše CNN.

T – Rex Stan, nazvan po paleontologu koji je otkrio njegove kosti, hodao je Zemljom prije otprilike 67 miliona godina. Bio je težak 7-8 tona, skoro dva puta više od današnjeg afričkog slona i imao je zube duže od 28 cm. Stan je visok 4, a dug 12 metara, uključujući i rep. Ima 188 kostiju i jedan je od najvećih i najkompletnijih skeleta tiranosaura na svijetu.

Iskopavanje i restauracija skeleta je trajala 30.000 sati i ustanovljeno je da je Stan u svom životnom vijeku preživio lomljenje vrata, te ubodne rane na lobanji i rebru zadobijene od drugog T – Rexa. Skelet će biti izložen na jedan dan i moći će se vidjeti kroz prozor aukcijske kuće Christie's u Rockefeller Centru u New Yorku.

Podijeli

1 thought on “Skelet T-Rexa prodat za 31,8 miliona dolara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *