Šta snovi zapravo otkrivaju

Zanimljivosti

Da li vam se ikada desilo da se probudite usred noći, a srce vam lupa zbog noćne more koju ste upravo imali? U zavisnosti od toga koji “rječnik” snova koristite kao izvor, dobićete informaciju da su snovi uzrokovani stresom, osjećajem srama ili anksioznošću. Ali, da li je tačno da naši snovi otkrivaju naše nadublje skrivene tajne? Snovi mogu da budu pogled u naše živote, ali uprkos onome što Holivud prikazuje, ne postoje studije koje potvrđuju da snovi prikazuju život osobe koja ih sanja na bilo koji način.

“Ne postoji istraživanje koje ovo podržava”, kaže Deirdre Baret, psiholog i istraživač snova s Harvarda. “Snovi ne sadrže simbole. Ne postoji rječnik ili neka osoba koja vam može reći šta vaši snovi zapravo znače”, dodaje on. Ljudi dugo traže značenje snova. Antički Mezopotamci i Egipćani su ih vidjeli kao poruke od bogova. Grci i Rimljani su ih koristili kako bi predvidjeli budućnost, ali vjerovanje da snovi zapravo nose simbole i značenje je započelo istraživanjima naučnika iz 19. vijeka Sigmunda Frojda.

On je rekao da snovi funkcionišu kao vrsta ispunjenja želja, otkrivajući najdublje sakrivene želje. Od Frojdovog vremena nauka snova je uznapredovala i sada se smatra da je stvarnost malo realnija od one koju je Frojd opisao. Snovi nisu kriptične poruke, niti fantastični. Zapravo, sanjanje je prilično slično maštanju po danu. Uprkos tome, ovo ne znači da su snovi nebitni. Istraživanja kažu da kada sanjamo, zapravo procesuiramo iste interese, uspomene i brige koje nas okupiraju tokom dana. “Na osnovu toga može se zaključiti da snovi imaju psihološko značenje produžetka naših misli i briga kada smo budni”, rekao je Vilijam Domhof, istraživač na Univerzitetu Santa Kruz u Kaliforniji.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *