Starbucks

Starbucks više ne koristi slamke

Zanimljivosti

Bez obzira na to čini li veliku razliku ili ne, Starbucks je od četvrtka poduzeo još jedan korak ka rješavanju problema plastičnog otpada. Naime, naime ovaj veliki lanac kafića najavio je da će plastični poklopci bez slamke biti standard za čaj, ledenu kafu ui espresso napitke u Sjevernoj Americi.

Novi poklopci mogu se reciklirati što im daje ekološku prednost u odnosu na tradicionalne plastične slamke koje ljudi koriste desetljećima. Iz kompanije tvrde kako novi poklopci koriste devet posto manje plastike.

Međutim, ova vijest nije dobra za sve. Naime, zabrana korištenja plastičnih slamki zabrinjavajuća je posebno među zagovornicima prava osoba s invaliditetom koji tvrde da alternative plastičnim slamkama nisu prijateljske za ljude s cerebralnom paralizom, na primjer.

No, bilo kako bilo, ako ste ljubitelj Starbucksa i brinete se za okolinu vaša će ledena kafa biti sigurnija za svijet nego što je to bila prije.

Ovaj lanac ugostiteljskih objekata se pridružio kompanijama Coca-Cola, Diageo i Unilever koje su također odlučile da se ne oglašavaju na društvenim mrežama.

Glasnogovornik Starbucksa je izjavio da se “pauziranje” ovakvog sponzorisanja neće odnositi na YouTube. Istakli su da su “imali međunarodni dijalog sa medijskim partnerima i organizacijama za ljudska prava u cilju da se zaustavi širenje govora mržnje”. I dalje će biti prisutni na društvenim mrežama i to u obliku objava koje se ne naplaćuju.

Starbucks se odlučio na ovaj potez nakon što je Coca-Cola pozvala na “veću odgovornost” kompanija na društvenim mrežama. Globalni proizvođač bezalkoholnih pića će obustaviti reklamiranje na svim društvenim mrežama.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *