Udar na Google, Windows 7 gubi podrsku

News Zanimljivosti

​Google više neće biti automatski podešen pretraživač na telefonima sa Android operativnim sistemom, a najavili su koji će alternativni pretraživači biti ponuđeni novim Android korisnicima u Evropskoj uniji. Nakon novčane kazne koju je Google dobio od Evropske komisije 2018. godine, čini se da su naučili lekciju.

Zbog toga su odlučili da ponude alternative, tako da Android korisnici biraju pretraživač po svom izboru. To će biti moguće kroz novi ekran za odabir na svim Android telefonima koji su prvi put konfigurisani. Postojaće tri alternative, u zavisnosti od zemlje u kojoj korisnik živi. Google je kreirao poseban aukcijski sistem da odabere opcije koje će biti ponuđene uz njegov pretraživač, piše Gizchina.

U postupku aukcije postojala je minimalna početna cijena u svakoj zemlji. Veliki pobjednik bio je pretraživač DuckDuckGo, koji će biti ponuđen u svim zemljama EU. DuckDuckGo ne traži lične podatke korisnika i ne koristi ih za pretragu, pa se smatra da mu je to prednost u odnosu na Google. Međutim, nedostaju mu neke opcije na koje su korisnici Google pretraživača već navikli, pa će ipak biti potrebno neko vrijeme kako bi mu se novi korisnici prilagodili.

A od danas Microsoft više neće nuditi zvaničnu podršku za Windows 7 operativni sistem. Međutim, ostaje pitanje šta će biti sa Google Chrome pretraživačem. Google je istakao da planira da nudi podršku za Chrome na Windowsu 7 bar godinu i po dana nakon što Microsoft prestane da pruža podršku. To znači da će Chrome i dalje da dobija ažuriranja, i to bar do 15. jula 2021. godine.

Važnost ažuriranja za Chrome je u tome što će omogućiti web pretraživačima da rade na Windows 7 i Windows 10 sistemima bez problema. Ovu objavu su mnogi očekivali, a naročito korisnici Chromium Edge pretraživača, piše sajt “Neowin”. S obzirom na to da će Chrome u potpunosti biti podržan za Windows 7, to znači i da će i Edge takođe biti podržan, bar još tih godinu i po dana.

Podijeli

Review Overview

Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *