Ukrao si Facebook, širiš laži

Zanimljivosti

Džek Dorsi, osnivač Twittera u srijedu je objavio da od sljedećeg mjeseca na njihovoj društvenoj mreži neće biti dozvoljeno političko oglašavanje. Pravilo će ostati trajno i vrijedi za cijeli svijet, a odluka da se na Twitteru zabrane političke kampanje došla je u pravom trenutku – Ameriku uskoro čekaju predsjednički izbori, koji su prije četiri godine bili obilježeni gomilom fake newsa. “Vjerujemo da političku poruku treba zaslužiti, a ne kupiti”, kazao je Dorsi obrazlažući svoju odluku nizom tvitova.

Dorsijevu objavu mnogi su ujedno protumačili i kao pristisak na Facebook i njegovog osnivača Marka Zakerberga, koji je baš ovih dana na ispitivanju pred američkim Kongresom priznao da sa Facebooka ne bi uklonio političke oglase u kojima se iznose laži, kao i činjenicu da Facebook ne čini ništa kako bi spriječio dezinformisanje u političkom oglašavanju. Dorsi nije ostao jedini koji je pokazao Zakerbergu “kako se radi”, jer je u srijedu “New York Times” objavio otvoreno pismo Zakerbergu, kojeg je potpisao Aron Sorkin (Aaron). Sorkin je napisao scenario za film “Društvena mreža”, koji govori o nastanku Facebooka i kojeg Zakerberg mrzi i pokušao je sve kako bi ublažio sve ono o čemu se u filmu spominje. Prenosimo Sorkinovo pismo u cjelosti:

“Mark, 2011. godine napisao sam ‘Društvenu mrežu’ i znam da bi ti radije da je nisam napisao. Protestovao si da film nije vjerodostojan i da Holivud nije razumio da neki ljudi stvaraju neke stvari samo zato da ih stvore. (To razumijemo, činimo to svaki dan.) Nisam ti htio uzvraćati na javne optužbe po kojima je film laž, jer sam rekao ono što sam imao za reći po kinima, ali i ti i ja znamo da je scenario pregledao tim advokata studija, centimetar po centimetar, s jednim ciljem: Ne dajmo da nas tuži Mark Zakerberg.

Teško mi je bilo ne uočiti ironiju dok sam čitao izvatke iz tvog nedavnog govora na Univerzitetu Džordžtaun u kojem si branio, uz opravdanje o slobodi govora, Facebookovu praksu da objavljuje očigledno lažne oglase političkih kandidata. Cijenim tvoju duboku vjeru u slobodu govora. I sam jako koristim Prvi amandman. To je temelj naše demokratije i mora ostati čvrst.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *