Vjest o Fejsbuku iz Australije

Vjest o Fejsbuku iz Australije

Zanimljivosti

Australija je prva zemlja koja od tehnoloških džinova Fejsbuka i Gugla traži da plate za objavljene vesti koje preuzimaju od drugih medija. Predloženi zakon, koji će se ove nedelje naći pred australijskim parlamentom, zahteva od Gugla i Fejsbuka da postignu dogovor sa lokalnim izdavačima o nadoknadi za vesti koje plasiraju na svojim onlajn servisima, kako su juče preneli svetski mediji.

Zašto je ovaj zakon neophodan? Tradicionalne medijske kompanije gube prihode od oglašavanja koje se sada mahom odvija na platformama tehnoloških giganata. Računica je okvirno ovakva: za svakih 100 dolara uloženih u onlajn oglašavanje, 53 ide Guglu, 28 dolara Fejsbuku, a svima ostalima 19.

U proteklih 10 godina ugašeno je oko 3.000 novinarskih radnih mesta u Australiji, novinari napuštaju profesiju i redakcije se gase jer ne mogu da posluju sa sobicima. Gugl je, sa druge strane, prošle godine u Australiji od oglašavanja zaradio 4,3 milijarde dolara, a Fejsbuk 0,7 milijardi.

U pandemiji je ugašeno 60 lokalnih i regionalnih medija u Australiji od kojih su neki bili stari više od sto godina – zato što su prihodi od oglašavanja totalno potonuli.

Zašto Australija reaguje tek sada? Australija već nekoliko godina pretresa poslovanje tehnoloških giganata. Prošle godine Kanbera je preporučila Guglu i Fejsbuku da sklope dobrovoljni ugovor sa medijima kako bi koristili njihov sadržaj, ali razgovori nisu urodili plodom.

U julu je australijska vlada najavila da će nastojati da primora tehnološke gigante da plate, i to dan nakon što su američki poslanici na kongresnom saslušanju napali Gugl i Fejsbuk zbog “zloupotrebe tržišne moći”.

Podijeli

1 thought on “Vjest o Fejsbuku iz Australije

  1. 46 zemalja celoga sveta je tuzilo FB za fast cekere i ostala sranja …Sada se eto Australija nasla da predlozi jako zanimljiv zakon 🙂 Po kom ce osnovu ovo postici …Neverovatno…Da se uzima novac od vesti???? Ljudi , svet polako nestaje pred nasim ocima a mi nista ne preduzimamo !

Komentariši