Avokado, banane i meso

Avokado, banane i meso

Život i stil

Bubrezi su vrlo bitni organi u našem tijelu. Oni su zaduženi za uklanjanje otpada putem urina, proizvodnju hormona i filtriranje toksina i dodatne tekućine u vašoj krvi. Zato biste trebali dobro paziti na svoje bubrege i truditi se da budu zdravi. Nažalost, neke namirnice mogu im naštetiti i utjecati na njihovo normalno funkcioniranje ako se konzumiraju prekomjerno.

Avokado, iako je vrlo popularan zbog svojih hranjivih sastojaka, ako ga pojedemo previše, može biti opasan za vaše bubrege. Pogotovo ako već patite od neke bolesti bubrega. Razlog za to je što ovo voće već ima vrlo visok nivo kalija u sebi. Naše tijelo svakako treba ovaj mineral, ali previše kalija može uzrokovati ozbiljne probleme s vašim bubrezima i nepravilan rad srca.

Ako jedete previše mesa, također ne činite dobro za svoje bubrege. Naime, životinjske proteine je teško metabolirati, što uklanjanje otpadnih tvari čini velikim teretom za bubrege. Meso potiče proizvodnju mokraćne kiseline koja je krivac za pojavu bubrežnog kamenca. Umjesto toga mogli biste jesti više povrća i orašastih plodova, a i dalje ćete dobijati ​​proteine ​​koji su potrebni vašem tijelu.

Zdrava prehrana trebala bi sadržavati najviše 2.300 miligrama natrija dnevno, što je otprilike kašičica soli. Ako jedete previše soli, bubrezi moraju više raditi kako bi eliminirali višak natrija pa bi mogli početi zadržavati vodu, što bi moglo dovesti do povišenog krvnog pritiska.

Da biste održali svoje bubrege zdravima, u hranu biste mogli dodavati začine i začinsko bilje umjesto soli. Također biste mogli smanjiti konzumaciju prerađene i pakirane hrane, poput supa iz kesica, smrznute pizze i preljeva za salatu, jer obično sadrže puno soli.

Ako sumnjate da imate problema s bubrezima, dobra i pravilna prehrana bitni su za očuvanje zdravlja. A to znači ograničiti konzumaciju neke hrane poput banana, jer i one imaju vrlo visok nivo kalija, što bi moglo biti štetno za one čiji bubrezi ne funkcioniraju pravilno. Zdrava odrasla osoba treba dnevno unositi 3.500–4.700 miligrama kalija iz hrane, a prosječna banana (150 g) već sadrži 537 miligrama.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *