Bajkoviti istarski kutak

Život i stil

Rovinj je grad koji je obavijen nostalgičnim osjećanjima, ima moć da probudi najljepše emocije i pruži jedinstven osjećaj koji se dugo pamti, poput osjećanja prave ljubavi! Ako imate dovoljno mašte, Rovinj može da bude grad iz bajke jer pogled na Stari grad u rano jutro zaista djeluje nestvarno.

Već poslije nekoliko koraka uskim kamenitim ulicama shvatite da je Rovinj grad detalja, vedrih boja, romantike, umjetnosti, prohujalih vijekova i predivnih pejzaža. Čini se da je sve jako minijaturno, što sa nepreglednim prostranstvom mora stvara upečatljiv kontrast, koji svemu daje jedinstven izraz.

Ne zna se tačno kada je Rovinj nastao… Prvi put se spominje u petom vijeku i s pravom nosi naziv – plavi biser Jadrana. Burna i bogata istorija, nijanse umjetnosti na svakom koraku, fantastična priroda, 22 ostrva kojima je okružen i prelijepi brežuljak Monte na kom se nalazi Stari grad, krunisan crkvom svete Eufemije, čine ovaj istarski gradić mjestom iz bajke.

Iako sam grad nosi notu tajanstvenosti, iza crkve svete Eufemije stoji nevjerovatna priča. Naime, još u doba cara Dioklecijana bilo je mnogo zatvaranih, proganjanih i ubijenih hrišćana, a među njima našla se i mlada djevojka po imenu Eufemija iz maloazijskog grada Kalcedona. Eufemija je rođena oko 290. godine u uglednoj patricijskoj porodici. Kao petnaestogodišnjakinju hapse je Dioklecijanovi vojnici i, budući da se nije željela odreći hrišćanstva, mučili su je na razne načine, posebno okrutno na točku. Kada je i nakon toga ostala vjerna Hristu bacili su je lavovima, koji su je usmrtili, ali nisu pojeli tijelo.

O životu svetice ne postoji puno istorijskih podataka, ali je izvjesno da je umrla 16. septembra 304. godine. Tijelo mučenice sačuvali su kalcedonski hrišćani, sve do 620. godine, kada grad osvajaju Persijanci. Sarkofag sa tijelom Eufemije prenesen je tada u Carigrad i smješten u velebnu crkvu, koju je u njenu čast podigao car Konstantin. Osamstote godine na vlast dolaze ikonoklasti (protivnici obožavanja slika) pa hrišćani ponovo sklanjaju relikvije tada već svete Eufemije.

Podijeli

Review Overview

Bajkoviti istarski kutak
Summary
5

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *