Danas je Svijetski dan zivotinja

Život i stil

Svetski dan zaštite životinja je posvećen pravima životinja i očuvanju njihovog biodiverziteta. Sve do 17. veka jedini spomen o pravima životinja bio je u vidu naredbi vladara da se stoka hrani i poji, a ne batina. Između 17. i 19. veka mislioci pokreću temu zaštite životinja. Nemački pisac i izdavač časopisa „Čovek i pas“ (Mensch und Hund) Hajnrih Cimerman organizovao je prvi Svetski dan zaštite životinja 24. marta 1925. godine u Berlinu. Godine 1929. prebačen je na 4. oktobar, ali tek je dve godine kasnije proglašen zvaničnim na konvenciji ekologa u Firenci.

Ranije se proslavljao kao Dan svetog Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine, ali je vremenom izgubio verski karakter. Od tada ga slave ljubitelji životinja i sve organizacije za zaštitu životinja i azili, koji su tada otvoreni za posetioce i opremljeni brojnim predavanjima, radionicama i organizovanim druženjem sa životinjama, kao i prikupljanjem donacija za brigu o njima.

Životinje su ravnopravni stanovnici planete;
Imaju jednako pravo na život kao i ljudi;
Osećaju bol, patnju, strah i stres.

Cilj proslavljanja ovog datuma jeste da se poradi na odnosu prema životinjama širom sveta, da se pomogne ugroženim vrstama, kao i organizacijama i azilima koji brinu o brojnim životinjama. O važnosti čovekovog odnosa prema životinjama Milan Kundera je rekao: „Istinski moralni ispit čovečanstva, ispit koji je temelj svega ostalog, ogleda se u odnosu prema onima koji u potpunosti zavise od naše milosti, a to su životinje. Na tom je polju čovečanstvo pretrpelo potpuni poraz, poraz koji je toliko potpun da svi ostali porazi proizlaze iz njega.“

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *